Láka vás vidieť polárnu žiaru na vlastné oči? Kedy a kam za ňou cestovať?

Blog

Pozorovanie polárnej žiary, známej aj ako aurora borealis, je jedným z najfascinujúcejších prírodných úkazov, ktoré môžete zažiť. Tento nádherný svetelný jav sa objavuje na nočnej oblohe a ponúka neuveriteľné farebné svetelné show, ktoré sa pohybujú a menia v reálnom čase. V tomto článku sa dozviete, čo je polárna žiara, kedy a kde ju môžete vidieť, ako naplánovať výlet za ňou a ako sa na takúto cestu pripraviť.

Čo je to polárna žiara?

Polárna žiara je svetelný úkaz, ktorý vzniká, keď nabité častice zo Slnka vstúpia do zemského magnetického pola a zrazia sa s molekulami v atmosfére. Tieto zrážky uvoľňujú energiu vo forme svetla, ktoré vidíme ako polárnu žiaru. Polárna žiara sa objavuje vo vysokých zemepisných šírkach okolo magnetických pólov Zeme a môže mať rôzne farby, vrátane zelenej, ružovej, červenej, modrej a fialovej. Najčastejšie je však zelená, čo je spôsobené zrážkami s kyslíkom vo výške okolo 100 km nad zemským povrchom. Polárna žiara je fascinujúcim javom, ktorý má aj vedecký význam, pretože nám pomáha lepšie porozumieť interakciám medzi slnečným vetrom a zemským magnetickým polom. Tento jav bol pozorovaný už od staroveku a v rôznych kultúrach mal rôzne významy a interpretácie, od duchovných až po meteorologické predpovede.

Kedy sa polárna žiara objavuje?

Polárna žiara sa môže objaviť kedykoľvek počas roka, ale najlepšie šance na jej pozorovanie sú v zimných mesiacoch, keď sú noci najdlhšie a najtmavšie. Ideálny čas na pozorovanie polárnej žiary je od septembra do marca, keď sú podmienky na severe najpriaznivejšie. Tma a jasná obloha sú kľúčovými faktormi pre úspešné pozorovanie polárnej žiary. Aktivita polárnej žiary je tiež vyššia počas obdobia slnečnej maximy, ktoré sa opakuje približne každých 11 rokov. Počas týchto období je pravdepodobnosť pozorovania polárnej žiary vyššia. Pre tých, ktorí sa vydajú na sever v období od polovice septembra do konca marca, sú šance na úspech najväčšie, pričom najlepší čas na pozorovanie je medzi 21:00 a 2:00 hodinou. Dôležitým faktorom je tiež solárna aktivita, ktorú je možné sledovať prostredníctvom rôznych aplikácií a webových stránok.

Na ktorých miestach vo svete je polárna žiara najlepšie pozorovateľná?

Polárna žiara je najlepšie pozorovateľná v oblastiach blízko polárneho kruhu. Medzi najlepšie miesta na pozorovanie polárnej žiary patria severné regióny Nórska, Švédska a Fínska, Islandu, Kanady, Aljašky a Grónska. Každá z týchto lokalít ponúka vynikajúce podmienky na pozorovanie a často aj organizované výlety a exkurzie, ktoré vám pomôžu maximalizovať vaše šance na úspešné pozorovanie. V Nórsku sú obzvlášť populárne oblasti Tromsø a Lofoty, ktoré ponúkajú nádherné scenérie a skvelé pozorovacie podmienky. Na Island je najlepšie cestovať do oblastí mimo hlavného mesta Reykjavíku, ako sú Akureyri a Mývatn, kde je menšie svetelné znečistenie. Kanada a Aljaška ponúkajú tiež skvelé miesta na pozorovanie polárnej žiary, najmä v oblastiach ako Yellowknife a Fairbanks. Každé z týchto miest má svoje jedinečné čaro a ponúka nielen úžasné výhľady na polárnu žiaru, ale aj ďalšie prírodné krásy a kultúrne zážitky.

Aurora borealis nad prekrásnou ľadovcovou lagúnou Jokulsarlón - magická kombinácia
Aurora borealis nad prekrásnou ľadovcovou lagúnou Jokulsarlón - magická kombinácia

Kam sa oplatí podniknúť výlet za polárnou žiarou?

Výlet za polárnou žiarou je zážitkom, ktorý stojí za to plánovať s dostatočným predstihom. Medzi najobľúbenejšie destinácie patrí Island, ktorý ponúka nádherné prírodné scenérie a široké možnosti pozorovania polárnej žiary. Islandské turistické agentúry často organizujú nočné výlety za polárnou žiarou, ktoré zahŕňajú aj návštevu horúcich prameňov a gejzírov. Nórsko je ďalšou vynikajúcou voľbou, najmä mesto Tromsø, ktoré je považované za bránu k arktickým dobrodružstvám. V Tromsø môžete kombinovať pozorovanie polárnej žiary s rôznymi zimnými aktivitami, ako sú psie záprahy alebo jazda na snežnom skútri. Fínsko je známe svojimi sklenenými igluami v oblasti Laponska, ktoré ponúkajú jedinečný spôsob pozorovania polárnej žiary z pohodlia vášho lôžka. V Kanade sú ideálne destinácie Yellowknife v Severozápadných teritóriách a Churchill v Manitobe, kde môžete vidieť polárnu žiaru spolu s polárnymi medveďmi. Každá z týchto destinácií ponúka jedinečné zážitky a aktivity, ktoré môžete kombinovať s pozorovaním polárnej žiary.

Ako naplánovať výlet za polárnou žiarou?

Plánovanie výletu za polárnu žiaru vyžaduje starostlivú prípravu. Prvým krokom je výber správneho obdobia, kedy je najvyššia pravdepodobnosť výskytu polárnej žiary. Ako sme už spomínali, najlepšie mesiace sú od septembra do marca. Ďalším krokom je výber destinácie, ktorá ponúka dobré podmienky na pozorovanie. Je dôležité rezervovať si ubytovanie vopred, najmä v populárnych destináciách, kde môže byť v sezóne veľký záujem. Ubytovanie by malo byť ideálne mimo veľkých miest, kde je menej svetelného znečistenia. Zvážte aj rezerváciu organizovaných výletov za polárnou žiarou, ktoré ponúkajú miestni sprievodcovia. Títo sprievodcovia majú skúsenosti s hľadaním najlepších miest na pozorovanie a môžu vám poskytnúť cenné rady a informácie. Nezabudnite si zistiť aktuálne predpovede polárnej žiary, ktoré vám pomôžu naplánovať najlepšie noci na pozorovanie. Okrem toho, zabezpečte si dostatočné vybavenie na pozorovanie a fotografovanie polárnej žiary, ako sú kvalitné fotoaparáty a statívy.

Ako sa na výlet za polárnou žiarou pripraviť?

Príprava na výlet za polárnou žiarou zahŕňa niekoľko dôležitých krokov. Prvým krokom je zbalenie správneho oblečenia. Severné oblasti, kde je polárna žiara pozorovateľná, sú zimy veľmi chladné, preto je nevyhnutné mať teplé a vrstvené oblečenie. Odporúča sa nosiť termoprádlo, teplé bundy, čiapky, rukavice a nepremokavú obuv. Druhým krokom je zabezpečiť si vhodné vybavenie na pozorovanie, ako sú statív a kvalitný fotoaparát, ktorý dokáže zachytiť polárnu žiaru. Fotoaparát s manuálnymi nastaveniami je ideálny, pretože vám umožňuje prispôsobiť expozíciu a citlivosť ISO. Treťou dôležitou vecou je získať informácie o aktuálnych podmienkach a predpovediach polárnej žiary. Ako sme spomínali už v článku vyššie, existujú webové stránky a aplikácie, ktoré poskytujú aktuálne údaje a predpovede aktivity polárnej žiary. Zvážte aj použitie aplikácií, ktoré vám pomôžu nájsť najlepšie miesta na pozorovanie a dajú vám upozornenia, keď je polárna žiara viditeľná. Okrem toho, nezabudnite na dostatočnú hydratáciu a stravu, aby ste mali dostatok energie na dlhé noci strávené pod hviezdami.

Polárna žiara má rôzne odtiene, farby a tvary. Najčastejšie pozorovateľný je zelený, resp. svetlozelený odtieň.
Polárna žiara má rôzne odtiene, farby a tvary. Najčastejšie pozorovateľný je zelený, resp. svetlozelený odtieň.

Je možné polárnu žiaru pozorovať aj na Slovensku?

Na Slovensku je pozorovanie polárnej žiary veľmi zriedkavé, ale nie nemožné. Počas silnej solárnej aktivity a priaznivých podmienok môže byť polárna žiara viditeľná aj v nižších zemepisných šírkach, vrátane Slovenska. Tieto udalosti sú však veľmi vzácne a krátkodobé. Najlepšie šance na pozorovanie polárnej žiary na Slovensku sú počas období vysokej solárnej aktivity, ktoré sa opakujú približne každých 11 rokov. Pre tých, ktorí chcú mať istotu, že uvidia polárnu žiaru, je najlepšie cestovať do oblastí bližšie k polárnemu kruhu, kde je tento jav bežnejší a predvídateľnejší. Ak sa však rozhodnete pozorovať polárnu žiaru na Slovensku, odporúča sa vyhľadať miesta s nízkym svetelným znečistením, ako sú hory a vidiecke oblasti. Aj keď sú šance na Slovensku nízke, stále je možné tento úkaz zachytiť, najmä ak máte trpezlivosť a dobrú prípravu.

Vidieť polárnu žiaru na vlastné oči je zážitok, ktorý stojí za to plánovať a pripraviť sa naň. Či už sa rozhodnete cestovať do Nórska, Islandu, Kanady alebo inej destinácie, dôkladná príprava a správne načasovanie sú kľúčom k úspešnému pozorovaniu. S vhodným vybavením, teplým oblečením a trochou šťastia môžete zažiť tento nádherný prírodný úkaz a vytvoriť si nezabudnuteľné spomienky. Navyše, výlet za polárnou žiarou vám poskytne príležitosť objaviť krásy severných krajín, ktoré ponúkajú mnoho ďalších zaujímavých a jedinečných zážitkov. Tieto zážitky môžu zahŕňať návštevu ľadových jaskýň, jazdu na psích záprahoch, rybolov na ľade a mnoho ďalších aktivít, ktoré sú typické pre arktické regióny. Polárna žiara je len jedným z mnohých dôvodov, prečo by ste mali zvážiť návštevu týchto úžasných miest.


Autor: CK SVET

ZDIELAŤ ČLÁNOK

Najnovšie články
z blogu

O autorovi

Väčšinu článkov pre vás napísala majiteľka a zároveň sprievodkyňa CK Svet, Eva Rosíková, ktorá je odborným garantom zájazdov CK Svet. Eva v minulosti spolupracovala aj na obľúbenom dokumentárom cykle "Cestománie", ktorý môžete ešte aj dnes vidieť na programoch českej televízie.

VŠETKY ČLÁNKY

Novinky do mailu

Odoslaním vašej e-mailovej adresy sa prihlásite k odberu nášho informačného newslettera. Neprídete tak o žiadne dôležité informácie.

Ďakujeme za váš záujem o zasielanie newslettra.

UPOZORNENIE: vašu emailovú adresu je ešte potrebné potvrdiť kliknutím na tlačítko „Áno, prihláste ma do tohto zoznamu“ v emaili s názvom „Prosím potvrďte odber newslettra“, ktorý ste práve dostali do svojej schránky (ak ho nevidíte, skontrolujte svoj pričinok „SPAM“).

Odporúčame

Máte otázky? Pýtajte sa

Ďakujeme. Váša správa bola zaznamenaná.

Pošleme vám náš katalóg

Pozrite si náš tlačený katalóg plný nezabudnuteľných zájazdov za skvelé ceny. Plánujte v pohodlí domova o svojej budúcej dovolenke.